Gematigde Syrische oppositiestrijders die training krijgen van Amerikaanse troepen, worden niet geacht op termijn gebieden te heroveren op Islamitische Staat (IS). 

Dat zeiden hoge Arabische en Amerikaanse functionarissen tegen The Washington Post.

De VS maakte eerder bekend tot vijfduizend strijders per jaar te gaan trainen. Zij zouden het in Syrië moeten opnemen tegen IS, maar volgens bronnen moeten de oppositietroepen ''meer een defensieve dan een offensieve'' rol gaan spelen.

Zo zouden de strijders worden ingezet om gebieden te bewaken die al in handen zijn van het Vrije Syrische Leger of andere gematigde tegenstanders van de terreurgroep.

Grondtroepen

Amerikaanse functionarissen hebben weinig vertrouwen in het vermogen van de oppositiestrijders om plaatsen te veroveren op IS zonder steun van Amerikaanse grondtroepen. President Barack Obama heeft die tot dusver niet willen inzetten. Zonder Amerikaanse militairen op de grond zou het bovendien lastig zijn luchtsteun in te schakelen.

Bovendien is het volgens bronnen een uitdaging om aan voldoende strijders te komen. Die moeten uit vluchtelingengemeenschappen komen, maar Amerikaanse functionarissen vrezen dat veel ontheemde Syriërs niets voelen voor een terugkeer naar hun door oorlog getroffen vaderland.