De Britse politie is in woede ontstoken, nu een man die in de jaren 60 twee politiemannen doodschoot, op vrije voeten komt. Het gaat om de inmiddels 78-jarige Harry Roberts, die levenslang kreeg.

De raad die over voorlopige vrijlating gaat, heeft besloten dat hij kan worden vrijgelaten. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend.

Roberts zat in 1966 in de Londense wijk Shepherd's Bush samen met twee handlangers in een busje. Ze waren druk bezig met het beramen van een overval, toen ze werden benaderd door drie ongewapende politiemannen.

Zij openden het vuur waarbij Roberts twee agenten doodschoot. Een kompaan schoot de derde agent dood. Roberts werd ruim drie maanden later opgepakt en tot levenslang veroordeeld.

Geschokt

De Politiefederatie voor Engeland en Wales noemt de komende vrijlating van Roberts ''een slag in het gezicht'' van de families van de drie doodgeschoten dienders. Een woordvoerder toonde zich ''geschokt'' door het besluit en voorspelde dat het woede onder het politiekorps zal veroorzaken.

In mei vorig jaar verkondigde de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, nog dat ze met wetgeving zou komen waarmee ''levenslang ook levenslang betekent'' voor daders van moorden op politiemensen. Roberts blijft na zijn vrijlating onder controle staan van de autoriteiten.