Bij door de Verenigde Staten geleide luchtaanvallen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) in Syrië zijn in een maand 553 mensen gedood. 

Onder hen zijn 32 burgers. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag bekendgemaakt.

Volgens het observatorium zijn 464 van de slachtoffers IS-strijders. Bij de luchtaanvallen zijn ook 57 leden van de aan al-Qaeda gelieerde militie al-Nusra om het leven gekomen. De slachtoffers vielen in de provincies Aleppo, Deir al-Zor, Idlib, Raqqa en al-Hassakah.

Tot nu toe hebben alleen de Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië uitgevoerd. De acties begonnen in september. Andere landen, waaronder Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, doen alleen mee in de internationale coalitie tegen IS in Irak.

Kobani

De Amerikaanse luchtmacht en marine hebben sinds eind augustus de aanval ingezet op de terreurbeweging. Dit gebeurde eerst alleen in Irak, maar sinds eind september ook in Syrië.

Half oktober werd al bekend dat in de strijd om de Syrische grensstad Kobani toen al zeker 660 mensen om het leven waren gekomen, waarvan zeker 268 aan Koerdische kant.

Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn door de burgeroorlog in Syrië afgelopen drie jaar bijna 200.000 mensen omgekomen.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS