Canada zal zijn inspanningen om terrorisme te bestrijden verdubbelen. ''Canada zal zich nooit laten intimideren", zei premier Stephen Harper woensdag in een toespraak. 

''De komende dagen zullen we meer te weten komen over de terrorist en mogelijke medeplichtigen."

Harper sprak na de aanslagen woensdag bij een oorlogsmonument en in het parlementsgebouw in de hoofdstad Ottawa. Een soldaat en de schutter kwamen om.

"De incidenten van deze week herinneren ons eraan dat Canada niet immuun is voor de terroristische aanslagen die we elders op de wereld hebben gezien", zei Harper. ''Aanvallen op ons veiligheidspersoneel en op overheidsinstellingen zijn ook aanvallen op ons land, op onze waarden en op onze maatschappij."

Bekijk de toespraak van Stephen Harper:

Dader

De dader is inmiddels geïdentificeerd als de 32-jarige geboren Canadees Michael Zehaf-Bibeau. Hij was recentelijk tot de islam bekeerd. Dat hebben functionarissen in Canada bevestigd, melden verscheidene media in het Noord-Amerikaanse land.

Volgens de Canadese tv-zender CTV News was zijn paspoort ingenomen omdat hij geradicaliseerd was en werd hij in de gaten gehouden door de Canadese inlichtingendiensten. Hij stond bekend als een 'high-risk-traveller' en had een strafblad, aldus CTV News. Zehaf-Bibeau werd na zijn daad doodgeschoten.

Volgens CBC News gaat zijn strafblad tien jaar terug en is hij onder meer veroordeeld voor drugsbezit, beroving en het uiten van bedreigingen. Hij ging in onder meer Quebec en Vancouver in de fout.

Naam

Zehaf-Bibeau werd na zijn daad doodgeschoten. Hij werd geboren in Quebec als Michael Joseph Hall, maar veranderde op enig moment zijn naam.

Ottawa werd woensdag opgeschrikt door aanslagen bij een oorlogsmonument en in het parlementsgebouw. Daarbij werd de 24-jarige reservist Nathan Cirillo neergeschoten. Hij overleed later. Het is nog onduidelijk of Zehaf-Bibeau alleen heeft gehandeld.

Ook is nog onbekend of er een verband is met de aanslag van maandag, toen niet ver van Montreal een 53-jarige militair werd doodgereden door een geradicaliseerde man. Van de 25-jarige Canadees, was eveneens het paspoort ingenomen. De man stond in juli op het punt om naar Turkije af te reizen.