Libische militairen zijn woensdag de oostelijke stad Benghazi binnengetrokken. Het is voor het eerst in twee maanden dat het leger voet aan de grond krijgt in Benghazi. 

De stad staat al langer onder controle van islamistische milities.

De troepen trokken eerst richting Benina, de wijk in Benghazi waar de luchthaven ligt, zei een woordvoerder. Daarna trokken ze verder de stad in.

De woordvoerder benadrukte dat er nog wel zware gevechten plaatsvinden in de stad en dat er nog een lange weg is te gaan. Hij riep ook inwoners van de stad op niet massaal naar de militairen te gaan, omdat ze dan een makkelijk doelwit zouden worden voor de milities.

Kaddafi

In grote delen van Libië is het chaos sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011. De centrale regering is niet bij machte gebleken om de vele milities in het land de kop in te drukken of in te lijven in de krijgsmacht.

In Benghazi sloeg de vlam in de pan toen generaal buiten dienst Khalifa Hifter, die zich al tientallen jaren geleden tegen Kaddafi keerde, de strijd aanbond met de milities in de stad. Een aantal legereenheden hadden zich aan zijn zijde geschaard.

Ze werden echter verslagen door de milities en zagen zich genoodzaakt terug te trekken uit de stad. Eerder deze maand sloeg de regering echter de handen ineen met Hifter en zetten ze een gezamenlijk offensief in om Benghazi te heroveren.