In het Canadese Ottawa is een militair neergeschoten bij het nationale Canadese oorlogsmonument. Dit gebeurde vlakbij het Canadese parlementsgebouw, dat is afgesloten door de politie. Hij is later overleden in het ziekenhuis.

Dat meldt de politie van de Canadese hoofdstad. Volgens ooggetuigen zouden hierbij vier schoten zijn gelost door een man met een groot geweer. Het zou volgens CBC gaan om een reservist, die diende in de havenstad Hamilton. De politie meldt woensdagnacht dat het slachtoffer de Canadees Nathan Cirillo is.

De schietpartij bij het monument woensdag was een van de twee schietincidenten die kort na elkaar in de Canadese hoofdstad plaatsvonden. De politie kan nog niet bevestigen dat de schutter bij het oorlogsmonument en de gewapende man die het parlement binnendrong, dezelfde persoon is.

In eerste instantie meldde de politie dat ook bij een winkelcentrum vlak bij het parlementsgebouw schoten zouden zijn gelost. Hier is de politie op teruggekomen. 

Doodgeschoten

Eén van de (vermoedelijk drie) schutters is in het parlementsgebouw doodgeschoten door de politie. Over zijn identiteit zijn nog geen bijzonderheden bekend. Het gebouw wordt nog steeds doorzocht door militairen. In het gebouw zijn meerdere schoten gelost. 

Volgens Canadese media is er nog niemand aangehouden. Eén van de schutters zou zich mogelijk op een dak bevinden. De Canadese politie waarschuwt mensen in nabijgelegen gebouwen weg te blijven van ramen.

Een verdachte van de aanslagen van Ottawa is mogelijk geïdentificeerd. Het zou gaan om Michael Zehaf-Bibeau, een in 1982 geboren Canadees, zo meldt het Amerikaanse tv-station CBS op gezag van Amerikaanse functionarissen. De man zou afkomstig zijn uit Québec.

Premier

De Canadese premier Stephen Harper is geëvacueerd uit het parlementsgebouw, aldus CBC. Parlementariër Tony Clement liet weten dat er veel schoten zijn gelost in het parlement. Daarbij zou een staflid van het parlement in het been zijn geraakt.

Harper heeft via een verklaring van zijn kantoor laten weten de "verachtelijke aanval" te veroordelen. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat regering en parlement blijven functioneren. 

Bekijk de schietpartij in het parlementsgebouw:

Afgegrendeld

Het gebied rond Parliament Hill en het oorlogsmonument werd afgegrendeld door de politie. Mensen werd opgeroepen weg te blijven.

De politie is rond 21.00 uur Nederlandse tijd nog steeds bezig met een operatie om het parlement en het omliggende gebied veilig te maken. Ze is naar eigen zeggen door de aanslagen ''verrast''. 

Blokkades in het centrum van de hoofdstad zijn woensdagnacht inmiddels opgeheven. De omgeving van het parlement is nog wel afgesloten.

Bekijk een live-uitzending over de schietpartij:

Aanslag

Maandag kwam een Canadese militair om het leven toen hij samen met een collega werd aangereden door een geradicaliseerde man. 

Canada heeft het dreigingsniveau voor een terreuraanslag door dat incident dinsdag verhoogd van laag naar gemiddeld.

Het motief van de schietpartij van woensdag is nog onduidelijk. Alle militaire bases in Canada hebben als gevolg van de gebeurtenissen in Ottawa de deuren gesloten. 

Islamitische Staat

Canada maakt zich op mee te doen aan de bombardementen op Islamitische Staat (IS) die door de VS worden uitgevoerd in Irak. In een reactie daarop heeft de groepering openlijk ertoe opgeroepen Canadese militairen en burgers te doden, in Canada en elders.

Volgens de krant Ottawa Citizen waren er al twee weken geleden berichten dat individuen met banden met IS aanslagen op Canadezen plannen. Geheime diensten zouden honderden personen in de gaten houden. Vorige week werd journalisten belet om militairen te interviewen die zouden vertrekken voor een gevechtsmissie in Irak.

VS

De Verenigde Staten hebben Canada woensdag hulp aangeboden na de aanslagen. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat er een telefoongesprek heeft plaatsgevonden tussen president Barack Obama en de Canadese minister-president Stephen Harper over de zaak. 

De hulp van de VS aan Canada bestaat volgens CNN onder meer uit ondersteuning door de federale politie FBI. Die gaat meehelpen bij de jacht op de dader(s).

Obama noemt de aanslagen ''tragisch''. Volgens hemwordt de noodzaak tot waakzaamheid door het geweld in de Canadese hoofdstad alleen maar groter. Obama zei nog geen informatie te hebben over de motivatie van de schutter en over de vraag of hij onderdeel was van een groter netwerk.

Nederland

De politie in Nederland is sinds de aanslag op twee militairen in Canada maandag extra waakzaam. Op advies van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is de politie extra zichtbaar op drukke plaatsen, zoals stations. Ook zijn op verschillende locaties maatregelen getroffen die niet zichtbaar zijn en waarover geen mededelingen worden gedaan.

"Er zijn geen concrete aanwijzingen voor aanslagen, maar dat laat onverlet dat waakzaamheid is geboden. Wat er in Canada gebeurt, kan zich ook in Nederland voordoen", aldus een woordvoerder van de NCTV woensdag.