De Amerikaan Jeffrey Fowle, die vijf maanden gevangen heeft gezeten in Noord-Korea, is terug in zijn thuisland. Het vliegtuig waarmee hij terug naar de VS werd gebracht, is woensdagochtend geland.

Dat meldt persbureau AP. Het toestel arriveerde op luchtmachtbasis Wright-Patterson vlakbij Dayton in de Amerikaanse staat Ohio.

De 56-jarige Fowle werd in mei in Noord-Korea opgepakt nadat hij een bijbel had achtergelaten in een club voor buitenlandse zeelieden in de stad Chongjin in het noorden van Noord-Korea. Hij was in het land als toerist. Dinsdagavond werd bekend dat hij was vrijgelaten. 

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA was de vrijlating een reactie was van leider Kim Jong-un op ''herhaalde verzoeken uit de VS van president Obama''.

Pyongyang had als enige voorwaarde gesteld dat de VS hem zou komen ophalen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie stelde vervolgens een toestel beschikbaar. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft woensdag benadrukt dat nooit sprake is geweest van een ruil met het stalinistische land.