De Syrische luchtmacht heeft twee van de drie gevechtsvliegtuigen vernietigd waarmee terreurbeweging Islamitische Staat de afgelopen week proefvluchten uitvoerde boven Aleppo. 

Dat heeft minister van Informatie Omran al-Zoubi dinsdagavond gezegd tegen staatspersbureau Sana. Damascus zoekt ondertussen verder naar het laatste nog overgebleven toestel.

De vliegtuigen werden gebombardeerd toen ze op de landingsbaan stonden van de vliegbasis van Jarrah, in het oosten van de provincie Aleppo.

De Syrische minister meldt dat de ''oudere toestellen'' door de Syrische luchtmacht werden vernietigd toen ze aan het landen waren. Het is voor het eerst dat Damascus erkent dat IS straaljagers heeft. 

Bemachtigd

Afgelopen week maakte het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten bekend dat IS drie straaljagers heeft bemachtigd en dat overgelopen voormalige Iraakse piloten militanten trainden om met de gevechtsvliegtuigen te vliegen.

Het Amerikaanse leger kon vrijdag niet bevestigen dat IS straaljagers heeft. De militanten publiceerden zaterdag een video waarop een laagvliegende jet te zien was. Het zou gaan om een veroverd toestel dat door IS-strijders werd bestuurd.

Berichten over de luchtaanvallen van Damascus konden niet uit onafhankelijke bron worden bevestigd. Voor zover bekend beschikt IS niet over meer vliegtuigen.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS