Drie tienermeisjes uit de buurt van Denver die zich wilden aansluiten bij Islamitische Staat, zijn afgelopen weekend opgepakt in Duitsland. 

Dat laat een woordvoerder van de FBI dinsdag weten, aldus Amerikaanse media.

Het gaat om twee zussen van vijftien en zeventien van Somalische afkomst en een 16-jarige vriendin met een Sudanese achtergrond. Ze stapten vrijdag op het vliegtuig in plaats van dat ze naar school gingen.

Ze waren op weg naar Syrië, maar FBI-agenten wisten de meisjes bij een overstap op het vliegveld van Frankfurt te stoppen. Ze werden meteen op een vliegtuig terug naar Amerika gezet alwaar zij na verhoor door de FBI werden herenigd met hun familie.

Paspoorten

De vader van de zusjes had de meisjes als vermist opgegeven toen ze vrijdag niet op school waren verschenen, meldt het Amerikaanse persbureau AP. Ze bleken hun paspoorten en 2.000 dollar in contanten mee te hebben genomen.

Om de vliegtickets te kunnen betalen hadden ze geld gestolen van hun ouders. De familie had naar eigen zeggen geen idee wat de meisjes van plan waren.

Vrienden

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft tijdens een persconferentie in Berlijn laten weten dat hij de Duitse autoriteiten "zeer, zeer dankbaar" is voor de aanhouding van de meisjes.

Volgens hem worden op dit moment bewijzen voor de geplande reis nader onderzocht. Ook wordt gekeken of de meisjes vrienden of bekenden hebben die eveneens van plan zijn om af te reizen naar Syrië.

Een Amerikaanse functionaris noemt de zaak "zorgwekkend" voor de gemeenschap in Denver en de VS in het algemeen.