De ebola-epidemie die al aan duizenden mensen het leven heeft gekost, kan volgens het Rode Kruis binnen vier tot zes maanden overwonnen zijn.

Dat heeft secretaris-generaal van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen Elhadj As Sy woensdag gezegd.

Het tijdschema is mogelijk als sprake is van "goede isolatie, goede behandeling van besmette patiënten en veilige begrafenis van overleden slachtoffers", aldus de secretaris-generaal.

Tegelijkertijd komt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdagmiddag voor spoedoverleg bijeen om de ebolacrisis te bespreken, meldt de BBC. In het overleg wordt besproken hoe het ervoor staat met de bestrijding van het virus. Zo wordt bekeken of de screenings bij de grenzen helpen.

De WHO heeft kritiek gekregen dat ze te langzaam heeft gereageerd op de uitbraak, die inmiddels al aan meer dan 4.500 mensen het leven heeft gekost. Het leeuwendeel kwam om in Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Epicentrum

De epidemie is volgens Sy alleen te bestrijden vanuit de Afrikaanse landen waar de dodelijke ziekte heerst. ''Ebola zorgt voor angst en paniek en dat leidt soms tot ondoordachte maatregelen, zoals het sluiten van de grenzen, het annuleren van vluchten en het isoleren van landen", aldus Sy.

In de Verenigde Staten geldt bijvoorbeeld sinds woensdag de maatregel dat reizigers uit Sierra Leone, Guinee en Liberia alleen nog maar via vijf vliegvelden het land binnen mogen komen. En dat werkt volgens Sy niet.

''We kunnen het virus alleen bestrijden vanuit het epicentrum, de plek waar de epidemie begon." Als meteen de juiste maatregelen waren genomen, was volgens Sy ebola binnen vier tot zes maanden na uitbraak in de kiem gesmoord. Hij wil dan ook dat er geïnvesteerd wordt in de gezondheidszorg in de risicolanden.

Bekijk de reactie van Elhadj As Sy:

Grenscontroles

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vergadert woensdag over de ebola-epidemie en het nut van de strengere grenscontroles. De Amerikaanse president Barack Obama liet al eerder weten voorstander te zijn van een goede screening op luchthavens in plaats van een reisverbod vanuit het besmette gebied.

Cubaanse artsen

Een vliegtuig met 51 Cubaanse artsen en verpleegkundigen is woensdag aangekomen in het door ebola geteisterde Liberia. De Cubanen gaan de Amerikaanse missie helpen die tegen de gevreesde virusziekte strijdt.

De Cubaanse oud-leider Fidel Castro had de Verenigde Staten de hulp van zijn land aangeboden in de strijd tegen ebola. Dat meldt het Cubaanse dagblad Granma zaterdag, de officiële krant van de Communistische Partij.

Een hoge gezondheidsfunctionaris hoopt dat hiermee de relatie tussen Cuba en de VS verbetert.

Guinee

Een groep van zo'n veertig andere Cubaanse medici wordt in de loop van woensdag verwacht in Guinee, een ander land in het westen van Afrika dat hard is getroffen door de uitbraak van ebola.

Begin oktober stuurde Cuba al 165 doktoren en verpleegkundigen naar het eveneens getroffen Sierra Leone. 

Het Caribische eiland heeft in totaal 461 medici opgeleid om te helpen in de ebolalanden, van wie er nu 256 al ter plekke aan het werk zijn. Er is geen ander land ter wereld dat zo veel medici naar het getroffen gebied heeft gestuurd.

Bekijk hoe er gewerkt wordt in een ebola-crisiscentrum: