Een deel van de Amerikaanse wapendropping die bedoeld was voor de Koerden in Kobani, is in handen gevallen van Islamitische Staat (IS). 

Dat liet het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag weten.

Twee parachutes met daaraan een pakket wapens en medicijnen zijn maandag terechtgekomen in een gebied dat bezet is door IS.

Eén pakket is daarna door de VS gebombardeerd, zodat IS het niet te pakken kon krijgen. Het andere is wel in handen van IS gevallen.

De Verenigde Staten zijn zondagavond begonnen met droppings, zodat de Koerden kunnen blijven vechten tegen IS.

Bekijk hoe een IS-strijder het pakket opent:

Ban Ki-moon

VN-leider Ban Ki-moon waarschuwde dinsdag bij de VN-Veiligheidsraad voor de gevolgen van het militaire ingrijpen tegen enkel IS in Syrië. Volgens hem kan dat juist radicalisering van andere soennitische gewapende groeperingen tot gevolg hebben. 

Ban zei dat een politieke oplossing het uiteindelijke doel blijft. "Een puur militaire reactie op de kwaadaardige nieuwe dreiging door IS zou uiteindelijk kunnen bijdragen aan de radicalisering van andere soennititsche gewapende groepen en een cyclus van nieuw geweld tot gevolg hebben."

Nederlandse F-16's

Nederlandse F-16's hebben afgelopen week aan veertien missies boven Irak meegedaan. Bij de aanvallen op strijders van terreurorganisatie IS werd ook een lasergeleide bom afgeworpen, meldt het ministerie van Defensie dinsdag. 

Het explosief werd afgeworpen op een voertuig van IS dat de weg versperde, aldus het ministerie, dat niets meldt over eventuele slachtoffers. 

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die doelen van IS in Irak bombardeert. Alleen de Verenigde Staten voeren ook luchtaanvallen uit boven Syrië, met name bij de Koerdische grensstad Kobani. 

De Nederlandse eenheid in Irak vliegt met zes F-16's. De gevechtsvliegtuigen, die opereren vanuit Jordanië, begonnen twee weken geleden met hun operaties. De eerste week gooiden de Nederlandse straaljagers tien bommen op stellingen van IS.