De besprekingen tussen de regering van Hongkong en demonstranten die protesteren voor meer democratie in de Chinese stad hebben zoals verwacht niets opgeleverd. 

De betogers willen dat burgers bij de verkiezingen van 2017 zelf een leider voor de miljoenenstad mogen kiezen. Leider van Hongkong Leung Chun-ying blijft erbij dat kandidaten voor de toppositie eerst door een commissie van de Chinese regering moeten worden goedgekeurd.

Volgens protestleider Alex Chow 'ontmant' deze praktijk Hongkong. Hij eist dat de commissie voortaan niets meer te zeggen heeft over de benoeming van een nieuwe leider. De afgelopen weken is hiervoor hevig gedemonstreerd, waarbij de politie meerdere malen hard en gewelddadig optrad.

Vertegenwoordigers van de regering hamerden erop dat niet alle burgers van Hongkong dezelfde mening zijn toegedaan als de betogers. Ook is het volgens de overheid niet mogelijk om de grondwet te wijzigen om tegemoet te komen aan de eisen van demonstranten.

"We hopen dat u begrijpt dat er veel mensen zijn die niet in Mongkok (een van de wijken waar wordt geprotesteerd, red.) zijn en die geen algemeen stemrecht eisen", zei minister van justitie Rimsky Yuen.

Live

Veel mensen hadden zich in de straten van Hongkong verzameld rondom grote televisieschermen waarop het onderhoud live werd uitgezonden.

Velen barstten in juichen uit zodra protestleiders aan het woord kwamen. Maar vrijwel niemand rekende erop dat het overleg een doorbraak zou vormen.

"Ik denk dat we allemaal wel snappen dat we niet echt concrete resultaten kunnen krijgen", zei demonstrant Vee Chow voor haar tent. "Maar een open dialoog laat in ieder geval zien dat wij er allemaal zijn."

Gebrek

Leung denkt dat een gebrek aan eensgezindheid onder betogers een oplossing voor het conflict in de weg staat. "Er is onder de demonstranten geen consensus over wat nodig is om hun protest te beëindigen."

De leider zei voorafgaand aan de gesprekken wel open te staan voor aanpassing van het benoemingsproces van de regeringscommissie.