Atleet Oscar Pistorius is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp in februari vorig jaar.

Aanklagers eisten vrijdag minstens tien jaar cel voor 'Bladerunner', terwijl de verdediging inzette op huisarrest. Eerder werd de Zuid-Afrikaan al schuldig bevonden aan dood door schuld op zijn vriendin.

Rechter Thokozile Masipa achtte niet bewezen dat Pistorius zijn vriendin op Valentijnsdag 2013 doelbewust doodschoot. Hij kon hebben gedacht dat zij een inbreker was. 

Pistorius schoot het Zuid-Afrikaanse fotomodel in februari vorig jaar dood door de badkamerdeur. Hij ontkent dat er opzet in het spel was en zegt dat hij haar aanzag voor een inbreker.

Geen recht doen

Rechter Masipa stelde bij haar conclusie van het vonnis dat een langere celstraf, zoals werd geëist, geen recht zou doen aan de door Pistorius gepleegde misdaad.

Datzelfde geldt volgens de rechter voor een door de verdediging gewenste straf die enkel bestaat uit huisarrest. Masipa zei dat er in de eis van aanklager Gerrie Nel "een element van barmhartigheid" ontbrak.

Zowel aanklager Nel als de verdediging hebben de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het vonnis. De familie van Pistorius liet na afloop van de uitspraak al doorschemeren gerekend te hebben op een celstraf en waarschijnlijk niet in beroep te gaan. Ook de advocaat van de familie Steenkamp zei vijf jaar een gepaste straf te vinden.

Pistorius komt bovendien na tien maanden celstraf al in aanmerking om het restant van zijn straf thuis uit te zitten, zo stelde de verdediging na afloop.

Handicap

De rechter stelde dat het feit dat Pistorius getraind is in de omgang met wapens "verzwarend werkt".  Daar zou volgens haar een hoge mate van verantwoordelijkheidsgevoel bij moeten horen. Ook voegde ze toe dat de persoon achter de badkamerdeur "geen schijn van kans heeft gehad".

Pistorius kreeg naast zijn celstraf ook een voorwaardelijke straf van drie jaar cel vanwege het overtreden van de wapenwet in een andere zaak.

Rechter Masipa zei tijdens het voorlezen van het vonnis dat de handicap van Pistorius geen probleem hoeft op te leveren tijdens zijn gevangenisstraf. Hij mist beide onderbenen.

De veelvoudig paralympisch kampioen kan in de gevangenis ook geholpen worden met zijn mentale problemen, voegde ze toe. Daar zette zijn verdediging eerder vraagtekens bij.