De Australische regering heeft een omstreden besluit voor vrouwen die een gezichtsbedekkende sluier dragen, teruggedraaid.

Dat meldt de BBC maandag.

Vrouwen die in nikab of boerka een zitting willen bijwonen van het Australische parlement, hoeven niet meer plaats te nemen in een aparte ruimte op de publieke tribune. Voortaan hoeven zij bij binnenkomst alleen kort hun gezicht te laten zien aan de beveiliging.

De veiligheidsmaatregel van begin deze maand leidde tot veel ophef. Volgens critici was sprake van discriminatie.

Voorzitter van de Senaat Stephen Parry zei dat de maatregel was ingesteld omdat er geruchten waren dat een groep mensen met sluiers zou protesteren in het parlement. De maatregel was volgens hem van tijdelijke aard.

Gedupeerd

Het was sowieso maar de vraag hoeveel bezoekers van het parlement gedupeerd zouden worden door de veiligheidsmaatregel. Premier Tony Abbott erkende eerder dat voor zover bekend nog nooit iemand had geprobeerd het gebouw in Canberra te betreden in een gezichtsbedekkend gewaad.

Australië telt ongeveer een half miljoen moslims, ruim 2 procent van de bevolking. De maatregel was ingegaan in een periode dat Australië bezorgd is over jihadisten.

Halverwege september verhoogde Australië zijn dreigingsniveau voor aanslagen van gemiddeld naar hoog vanwege het gevaar dat Australische aanhangers van Islamitische Staat (IS) vormen voor de binnenlandse veiligheid.

Australië sloot zich enige tijd geleden aan bij de strijd tegen IS in Irak.