Pro-Russische rebellen hebben vlucht MH17 uit de lucht geschoten. Tot die conclusie komt de Duitse inlichtingendienst (BND) na een gedetailleerde analyse, aldus de Duitse krant Der Spiegel zondag.

Volgens de BND is er 'overvloedig bewijs' zoals satellietbeelden en verschillende foto's. De voorman van de inlichtingendienst, Gerhard Schindler, zou de bevindingen al op 8 oktober hebben gepresenteerd aan parlementariërs.

De Boeing 777 zou met een Buk-raket uit de lucht zijn geschoten. De pro-Russische separatisten en de Oekraïense overheid beschuldigen elkaar van de aanslag. Volgens de BND hebben beide partijen leugens verspreid om de ander verdacht te maken.

Rebellenleider Andrej Purgin liet zondag in een reactie weten dat de rebellen de MH17 niet uit de lucht hebben geschoten. Volgens Purgin is het Buk-raketsysteem zeer gecompliceerd en beschikken de opstandelingen niet over de kennis om daarmee om te gaan.

Hij geeft de leiding in Kiev de schuld van de ramp. Het is volgens Purgin onbegrijpelijk dat de overheid het luchtruim boven het conflictgebied niet had afgesloten.

Geen conclusies

Het Nederlandse kabinet verbindt geen conclusies aan de bevindingen. De satellietbeelden en foto's zijn overigens bekend bij de Nederlandse autoriteiten.

"Alle lijnen staan open om informatie met de Onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie te delen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie in een reactie.

"Het feit dat Nederland internationaal onderzoeksleider is maakt het des te belangrijker dat conclusies zorgvuldig worden getrokken." 

Duidelijkheid

CDA en D66 pleitten zondag voor een hoorzitting in de Tweede Kamer over de ramp met de MH17. Die moet duidelijkheid verschaffen over satellietbeelden van het neerstorten van het vliegtuig op 17 juli in Oekraïne.

Der Spiegel meldt dat Duitse parlementariërs al zijn bijgepraat door de inlichtingendienst op basis van satellietbeelden.

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt moet ook in het Nederlandse parlement duidelijk worden wat voor beelden er zijn en welk bewijs die bevatten. Internationale experts zouden hun licht over de satellietbeelden kunnen laten schijnen.

Omtzigt is niet te spreken over de antwoorden die hij tot dusverre van het kabinet heeft gekregen over het neerstorten van MH17 op 17 juli in Oekraïne.

Dat geldt ook voor zijn D66-collega Sjoerd Sjoerdsma. "Het is zeer opmerkelijk dat Duitse parlementariërs middels satellietbeelden uitgebreid zijn geïnformeerd over de toedracht van de ramp en dat de Tweede Kamer bij dezelfde vragen nul op het rekest krijgt van het kabinet."

Tussentijds rapport

De OVV publiceerde in september een tussentijds rapport, maar wees daarin geen schuldige aan. De OVV concludeerde dat MH17 in de lucht van buitenaf is doorboord door een groot aantal metalen objecten met hoge snelheid. Het woord raket werd niet genoemd.

Tijdens de vliegramp met MH17 op 17 juli in Oekraïne kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om het leven.