Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) oefenen met straaljagers die buit zijn gemaakt op de Syrische luchtmacht. 

Dat zeggen Syrische mensenrechtenactivisten van de Syrische oppositie. ​Het zou voor het eerst zijn dat IS-strijders luchtwaardige toestellen in handen heeft.

Voormalige Iraakse militairen uit de luchtmacht van de Iraakse oud-dictator Saddam Hoessein zouden de extremisten op een luchtmachtbasis in Aleppo trainen. 

IS zou naar verluidt drie toestellen hebben, vermoedelijk verouderde MiG 21 en 23's. Inwoners van het gebied zouden volgens de activisten een laagvliegende MiG hebben gezien. 

Het is onduidelijk of de toestellen van Russische makelij ook bewapend rondvliegen en of IS over brandstofvoorraden beschikt om de vliegtuigen voor langere tijd in de lucht te houden.

De toestellen zijn dusdanig verouderd dat ze in een confrontatie met moderne vliegtuigen van de door de Amerikanen geleide coaltitie vrijwel kansloos zullen zijn.

De kans is daarom groot dat, als IS de toestellen gaat inzetten, dit in een ondersteunde rol voor strijders op de grond of voor het werpen van bommen zal zijn.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS