Een christelijke vrouw is donderdag in Pakistan ook in hoger beroep ter dood veroordeeld wegens blasfemie. Dat heeft haar advocaat bevestigd.

Asia Bibi, moeder van vier kinderen, zou denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over de profeet Mohammed na een ruzie met een moslima uit haar dorp.

De vrouw heeft altijd ontkend en zegt dat ze valselijk is beschuldigd. Asia Bibi kreeg in 2010 de doodstraf, in overeenstemming met de omstreden Pakistaanse blasfemiewet. De zaak zorgde wereldwijd voor veel ophef.

De advocaat van de vrouw heeft laten weten dat ze in beroep gaat bij het hooggerechtshof.

Asia Bibi is de eerste vrouw die ter dood is veroordeeld volgens de blasfemiewet in het hoofdzakelijk islamitische land. Er krijgen vaker mensen de doodstraf voor godslastering in Pakistan, maar dat wordt in hoger beroep vaak teruggedraaid.

Volgens critici wordt de blasfemiewet geregeld misbruikt om religieuze minderheden te vervolgen, religieus extremisme aan te wakkeren en persoonlijke rekeningen te vereffenen.

Daarom pleiten ze voor afschaffing. Twee Pakistaanse politici die zich hard maakten voor de vrijlating van de vrouw en die tegen de wet waren, zijn doodgeschoten.