Rusland gaat de gastoevoer naar Europa verminderen, als Oekraïne gas "steelt" uit de transitpijpleidingen. 

Dit heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd. Hij zegt te hopen dat het niet zover komt.

Rusland heeft de gasleveringen aan Oekraïne in juni gestaakt, omdat het land een betalingsachterstand van miljarden euro's heeft.

Menigeen vreest dat Kiev de komende winter zou kunnen proberen gas af te tappen dat aan Europese landen is verkocht en via Oekraïne wordt geleverd.

Bekijk de persconferentie van Poetin:

Ingrijpen

Europees commissaris Günther Oettinger (Energie) laat weten dat geen huishouden in de Europese Unie deze winter in de kou hoeft te zitten als Rusland de gaskraan dichtdraait. 

De Europese autoriteiten kunnen ingrijpen om een tekort aan gas te voorkomen. De Europese landen moeten wel goed samenwerken en de gasmarkt zo lang mogelijk zijn werk laten doen.
 
Dat blijkt uit testen die in de 28 EU-lidstaten en tien buurlanden zijn gedaan om te beoordelen hoe kwetsbaar Europa is als Rusland zes maanden geen gas zou leveren. Rusland is de grootste gasleverancier van Europa.

Servië

Poetin heeft donderdag in Belgrado gezegd dat Rusland meer voedsel van Servië wil kopen. Die importen moeten in de plaats komen van eten dat Rusland eerder van de EU kocht.

Het Kremlin boycot een aantal Europese landbouwproducten, als reactie op de EU-sancties in het kader van de Oekraïne-crisis.

Rusland wil binnen korte tijd de voedselimport uit Servië verdrievoudigen, tot een volume van een half miljard euro. Zo wil Rusland meer Servische melk en zuivelproducten importeren. Als tegenprestatie wil Rusland Servië helpen bij de modernisering van zijn chemische industrie.

Hartelijk

Poetin is in Belgrado zeer hartelijk ontvangen. Servië vierde donderdag de zeventigste verjaardag van zijn bevrijding van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Het Sovjetleger heeft Belgrado in 1944 samen met de partizanen van Josip Broz Tito bevrijd. Tito was de oprichter van het communistische Joegoslavië.

Er namen ook vliegtuigen van de Russische luchtmacht deel aan de parade. De VS en de EU keken wantrouwend naar het bezoek van Poetin. 

Servië daarentegen hamert op zijn traditionele vriendschap met de Russen. Beide Slavische volken hebben de orthodoxe godsdienst gemeen en waren al in de Eerste Wereldoorlog bondgenoten.

Profiteren

Eerder op donderdag bleek dat drie op de vijf Russen denken dat de Russische economie zal profiteren van de economische sancties die het Westen hun land heeft opgelegd.

Slechts een kwart vreest dat de strafmaatregelen slecht voor de Russische economie zijn. Ongeveer een kwart vreest ernstige gevolgen voor zichzelf of familieleden.

Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke Russische onderzoeksbureau Levada. Voor de peiling zijn vorige maand 1.630 mensen in 46 regio's ondervraagd.

Sancties

De westerse landen, waaronder de 28 lidstaten van de Europese Unie en de VS, stelden de sancties in wegens de annexatie van de Krim en de steun van de Russen aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

President Vladimir Poetin heeft de sancties belachelijk gemaakt. Hij zegt dat het verbod op de uitvoer van westerse voedselproducten een stimulans voor de Russische landbouw zal zijn. Hij hoopt dat Rusland daardoor meer zelfvoorzienend wordt.

Overzicht sancties EU tegen Rusland | Overzicht sancties Rusland tegen EU