Het kan niet worden uitgesloten dat de Koerdische beweging PKK wapens krijgt om Islamitische Staat te bestrijden.

Dit suggereerde donderdag de fractievoorzitter van de regerende Duitse christendemocratische CDU, Volker Kauder, in een vraaggesprek met het blad Der Spiegel.

De suggestie is opmerkelijk omdat de extremistische PKK in Europa en Turkije als terroristisch te boek staat en in Duitsland uitdrukkelijk is verboden.

Dinsdag nog schreef bijvoorbeeld de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, een brief aan de Tweede Kamer waarin hij uitlegt waarom hij geen wapens aan Koerden in Syrië wil leveren: ''Het risico van het weglekken van wapens naar de PKK is te groot''.

Peshmerga's

Verscheidene Koerdische groeperingen vechten in het noorden van Syrië en Irak tegen IS, in Syrië de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). Die zijn verwant aan de Turkse PKK die in het noorden van Irak huist. Daar ligt de Koerdische autonome regio van Irak die een eigen leger heeft, de peshmerga's. De peshmerga's krijgen wapens van Duitsland.

Op de vraag of ook andere Koerdische groepen zoals de PKK wapens moeten krijgen, antwoordde Kauder: ''Ik weet dat Turkije problemen met de PKK heeft, maar om er dan bij te gaan staan kijken hoe IS grensplaatsen verovert en een bedreiging voor de veiligheid van de wereld wordt, dat is geen oplossing.''

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS