In de strijd om de Syrische grensstad Kobani zijn zeker 662 mensen omgekomen sinds het offensief van Islamitische Staat (IS) tegen de stad half september begon.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten donderdag.

Volgens het Observatorium, dat de oorlog via waarnemers volgt, zijn zeventien burgers geëxecuteerd door de IS. Aan Koerdische kant kwamen zeker 268 mensen om het leven, overwegend strijders. Minstens 374 IS-strijders stierven door de luchtaanvallen van de internationale coalitie.

Het Observatorium houdt er rekening mee dat het werkelijke aantal doden hoger ligt. De strijdende partijen laten weinig los over hun verliezen en sommige delen van Kobani zijn door de oorlog ontoegankelijk, wat het tellen van slachtoffers bemoeilijkt.

Een Amerikaanse luchtaanval heeft volgens de Iraaks-Koerdische nieuwszender Rudaw ook aan zeker zes Koerdische strijders en aan een aantal burgers het leven gekost. IS zou nu een derde van Kobani in handen hebben.

Er zouden nog zo'n tweeduizend burgers in Kobani (Ayn al-Arab in het Arabisch) zijn. De bevolking is voor het grootste deel de Turkse grens over gevlucht.

Bekijk hier beelden van Kobani:

Pentagon

Het Pentagon stelde woensdag dat honderden IS-strijders zijn gedood bij luchtaanvallen, maar dat Kobani nog altijd in handen van IS kan vallen. 

In de afgelopen twee dagen zouden zeker vijftig luchtaanvallen zijn uitgevoerd op IS-doelen. Nog niet eerder sinds de start van de luchtaanvallen op Syrisch grondgebied, op 22 september, werden zoveel aanvallen uitgevoerd.

Volgens een woordvoerder van het Pentagon is IS door de luchtaanvallen nu minder goed in staat om troepen te verplaatsen en zichzelf te onderhouden.

Achtergronden: Opmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet l Strijd tegen IS zet Koerden op de kaart l Vijf vragen over het beleg van Kobani

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS