Bij een lawine en een sneeuwstorm in het bergachtige noorden van Nepal zijn zeker 27 mensen om het leven gekomen. Eerder werd nog een dodental van twaalf personen gemeld.

Dat hebben de Nepalese autoriteiten donderdag bekendgemaakt. Nog zo'n zeventig bergbeklimmers worden vermist.

Onder de doden zijn zeker acht buitenlanders. De alpinisten beklommen de ruim achtduizend meter hoge Dhaulagiri toen zij werden overvallen door een lawine en sneeuwstormen.

Oktober is een van de drukste maanden in het alpinistenseizoen. Daarnaast waren er vanwege lokale festivals ook veel Nepalezen op pad.

Slachtoffers

De meeste slachtoffers komen uit Nepal. De andere overledenen zijn buitenlandse toeristen. Zij komen uit Canada, Polen, Israël, Slovenië, India en Vietnam.

De politie en reddingswerkers wisten zeker veertien alpinisten van de berg te redden. Zij worden behandeld in een militair ziekenhuis in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

De berging van de stoffelijke resten kan dagen in beslag nemen door de dikke laag sneeuw waar ze onder liggen.Het slechte weer wordt veroorzaakt door de cycloon Hudhud. Die raasde zondag en maandag over de oostkust van India en eiste daar zeker twintig levens.

Nederlanders

In het getroffen gebied zijn ook Nederlanders. Reisorganisatie Snow Leopard Adventures, die reizen naar Nepal organiseert, zegt op dit moment vijf groepen in het gebied te hebben.

Met vier daarvan is contact geweest en daar is iedereen veilig, aldus een woordvoerder. Met één groep van drie Nederlandse vrouwen, die bezig waren aan een rondtocht in het Dhaulagiri-gebergte, is nog geen contact geweest.

''Maar dat wil niet zeggen dat er iets mis is. Het is een zeer dunbevolkt gebied met amper voorzieningen", aldus een woordvoerder van de Haagse reisorganisatie. Met de vier andere groepen is contact geweest en daar is iedereen veilig, zegt hij.

Veilig

De reisorganisaties Baobab, Sawadee, Koning Aap en Shoestring hebben ook groepen Nederlandse reizigers in Nepal. ''Er zijn zo'n zeventig Nederlanders die via ons in het gebied zijn. Ze zijn allemaal veilig. In verband met de slechte weersomstandigheden zijn ze sowieso niet vertrokken voor een trektocht"', zegt een woordvoerder van Baobab en Sawadee.

Een woordvoerster van Koning Aap en Shoestring laat weten dat hun reisgezelschap, dat al sinds 2 oktober onderweg is, eveneens veilig is.

Eerder op donderdag bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag al aan de NOS dat er Nederlanders in het rampgebied zijn.

Om hoeveel Nederlanders het gaat en of ze ongedeerd zijn, is niet duidelijk. Onder de tot nu toe bekende slachtoffers zijn geen Nederlanders.

Bekijk hier beelden van de reddingswerkers: