De China-gezinde stadsbestuurder van Hongkong, Leung Chun-ying, is bereid tot nieuwe gesprekken met de betogers. 

Dat meldt persbureau AP donderdagochtend (Nederlandse tijd). De gesprekken moeten volgende week plaatsvinden. 

Al drie weken gaan mensen, onder wie veel studenten, de straat op. Ze willen minder bemoeienis van de Chinese regering. Peking heeft nog altijd grote invloed op de aanstelling van de stadsbestuurder van Hongkong: in 2017 bepaalt China opnieuw wie zich kandidaat stellen.

De politie in Hongkong heeft donderdag (lokale tijd) pepperspray gebruikt om de betogers te verdrijven. Een dag eerder moesten agenten ook al geweld gebruiken.

Bekijk de reactie van Chun-ying:

Geblokkeerd

De actievoerders hadden een belangrijke weg geblokkeerd bij het regeringsgebouw van Leung Chun-ying, wiens aftreden wordt geëist. Een fotograaf van persbureau Reuters zag hoe een aantal demonstranten slaags was geraakt met een aantal agenten. Die zetten vervolgens pepperspray in.

Woensdag ging het ook al mis. Toen greep de politie hardhandig in en sloegen agenten zelfs een gehandboeide betoger in elkaar. Een lokaal tv-station zond de beelden uit, die tot veel verontwaardiging leidden. De politie heeft een onderzoek beloofd naar het incident. Woensdag werden 45 mensen gearresteerd; donderdag waren dat er volgens de BBC twee.

Intussen is in China de Engelstalige nieuwswebsite van de BBC sinds woensdag geblokkeerd. Volgens de Britse omroep is het een kwestie van doelbewuste censuur. Andere nieuwswebsites zijn wel gewoon te zien. Hongkong is een voormalige Britse kroonkolonie.

Bekijk beelden van de protesten: