De Amerikaanse president Barack Obama moet ''serieus overwegen'' om reizigers die vanuit de door ebola getroffen West-Afrikaanse landen naar de Verenigde Staten komen, tijdelijk te weren. 

Die oproep heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, woensdag gedaan.

Volgens Boehner nemen de zorgen over de luchtvaartveiligheid toe, nu ebola meer en meer om zich heen grijpt. Wat hem betreft moet goed worden gekeken naar een reisverbod vanuit landen als Liberia en Guinee, om de verspreiding in de VS een halt toe te roepen.

''We zijn er achter gekomen dat een persoon die het virus heeft opgelopen naar Ohio vloog via het vliegveld van Cleveland." Dit gebeurde enkele dagen voor ze de symptomen van ebola kreeg. Deze verpleegkundige, Amber Vinson, behandelde het eerste slachtoffer in de VS, de Liberiaan Thomas Eric Duncan. Hij is inmiddels overleden aan het virus.

Volgens verscheidene Amerikaanse media heeft Vinson voor haar vlucht nog contact gehad met het Center for Disease Control and Prevention (CDC) omdat ze al koorts had.

De bezorgdheid onder ziekenhuispersoneel neemt intussen toe. Honderden verpleegkundigen en verzorgers in de VS hebben zich erover beklaagd dat hun ziekenhuizen onvoldoende zijn voorbereid op behandeling van ebolapatiënten. Dat heeft het koepelorgaan van de verpleegkundigen laten weten.

President Obama heeft nog niets gezegd over een eventueel reisverbod.

Obama heeft zijn reis naar Rhode Island donderdag geannuleerd, zodat hij zich kan richten op de behandeling van het virus, meldt AP.

Speciale bijeenkomst

De lidstaten van de Europese Unie buigen zich donderdag op een speciale bijeenkomst in Brussel over de aanpak van ebola. Het is de bedoeling om tot een betere onderlinge afstemming te komen bij de pogingen de ziekte in Afrika in te dammen en verspreiding in Europa tegen te gaan.

Voor Nederland zal minister Edith Schippers van Volksgezondheid aanwezig zijn.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola