De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) wil dat landen, in het bijzonder in Europa, hun wetten versoepelen en meer Syrische vluchtelingen toelaten. 

Dat heeft UNCHR-baas Antonio Guterres woensdag gezegd op een conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten. Een vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten is volgens Guterres een bedreiging voor de hele wereld.

"Dit is niet alleen de grootste humanitaire crisis van de afgelopen decennia, het is ook de grootste bedreiging voor veiligheid en vrede. Het is een wereldwijde dreiging", waarschuwde Guterres.

De VN schatten dat inmiddels bijna 2,7 miljoen Syriërs naar het buitenland zijn gevlucht, de meesten naar buurlanden. Ook zijn er nog eens 6,5 miljoen mensen in Syrië ontheemd geraakt.

Guterres wees erop dat in het Midden-Oosten gemiddeld elke minuut een kind zijn of haar vaderland ontvlucht. "Het breekt mijn hart om te zien dat Syrische families, die zoveel te lijden hebben gehad, het land verlaten en zichzelf overgeven aan smokkelaars om de Middellandse Zee over te steken", zei hij. "Het is van groot belang dat er voor Syriërs meer legale manieren komen om Europa binnen te komen."