Koerdische strijders zijn woensdag in de Syrische grensstad Kobani, met steun van gevechtsvliegtuigen, het gevecht aangegaan met de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). 

Er zijn straatgevechten uitgebroken en de Koerden lijken stukje bij beetje terrein te winnen. Dat hebben activisten gezegd.

Strijders van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) trokken op richting stellingen van IS nadat enkele uren eerder de coalitie onder leiding van de Verenigde Staten luchtaanvallen op IS-posities had uitgevoerd.

Volgens Asya Abdullah, een Syrisch-Koerdische leider, hebben de Koerdische strijders terreinwinst geboekt rond de heuvel Tel Shair. De heuvel kijkt uit over Kobani.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat vooral in het oosten en aan de zuidrand van de stad wordt gevochten. Bovendien zouden er woensdag opnieuw luchtaanvallen plaatshebben. Vanuit Turkije was te zien dat er rookwolken opstegen.

Luchtaanvallen

Amerikaanse luchtaanvallen op doelen rond Kobani hebben vermoedelijk honderden strijders van terreurbeweging Islamitische Staat het leven gekost, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Het aantal aanvallen op Kobani is de afgelopen tijd toegenomen omdat er meer militaire activiteiten van IS zijn waargenomen. Maar ondanks het toegenomen aantal luchtaanvallen kan de stad alsnog vallen, aldus een woordvoerder.

Op de vlucht

Sinds half september probeert IS Kobani te veroveren. Tientallen dorpen in de omgeving zijn al in handen gevallen van IS-strijders en ongeveer een derde van Kobani is veroverd.

In de strijd zijn al meer dan vijfhonderd mensen omgekomen. Nog eens ruim tweehonderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen.

In Kobani verblijven nog steeds circa tweeduizend burgers. Dat heeft de Koerdische leider in Kobani, Anwar Muslim, woensdag tegen Turkse media gezegd. Voor de Syrische burgeroorlog in 2011 uitbrak, zouden er bijna 60.000 mensen hebben gewoond.

Opgetrommeld

Activisten en Koerdische gezaghebbers hebben laten weten dat honderden jongemannen in de door IS belegerde gebieden in Syrië door de politie zijn opgetrommeld voor de strijd tegen de terreubeweging. In de regio werd onlangs militaire dienstplicht ingevoerd.

De jongens worden sinds zaterdag uit hun huizen gehaald in Koerdische gebieden ten oosten van Kobani. De politie draagt hen vervolgens over aan de autoriteiten die over defensie gaan.

Die houden de jongemannen vast in scholen waar zij militaire training ontvangen. In totaal zouden zo'n zevenhonderd mensen van onder de dertig zijn meegenomen.

Het besluit dat zonder precedent is onderstreept nog eens de wanhoop van de Koerdische strijders in het gevecht met IS.

Sinds het begin van het offensief vorige maand zijn al meer dan 550 mensen gedood en ruim tweehonderdduizend personen naar Turkije gevlucht.

Mensenrechtenorganisaties beweren dat niet alleen Koerden, maar ook Arabieren, Assyriërs en Syrische christenen worden geronseld. Zeven Syrische organisaties zeggen tegen de gedwongen deelname aan de strijd tegen IS te zijn en noemen de ronselacties 'willekeurige arrestaties'.

No-flyzone

Intussen heeft het Syrisch ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag laten weten fel tegen het instellen van een no-flyzone boven Syrisch grondgebied te zijn. Een no-flyzone zou een 'flagrante schending' van het handvest van de Verenigde Naties zijn. 

Turkije heeft eerder gezegd niet deel te willen nemen aan de strijd tegen IS, tenzij de Verenigde Staten ook het regime van de Syrische president Bashar Assad aanpakken. Turkije eist bovendien dat er een no-flyzone wordt ingesteld en een bufferzone langs de grens. 

Ondertussen heeft de Syrische Nationale Coalitie, de door het Westen gesteunde oppositie in Syrië, een vijf dagen durend overleg afgerond. Ahmed Touma werd opnieuw tot interim-premier gekozen.

De SNC heeft geprobeerd een soort bestuur in te stellen in gebieden in Syrië die in handen van de oppositie zijn. Dat is echter niet efficiënt gebleken. Bovendien heerst er grote verdeeldheid. De gebieden waar de oppositie aan de macht is zijn dan ook afgegleden in chaos.