Het effect van de Amerikaanse luchtaanvallen op de terroristen van Islamitische Staat (IS) in en rond de Syrische grensplaats Kobani is beperkt.

Dat komt volgens een woordvoerder van het Witte Huis omdat er niet voldoende grondtroepen zijn die na de luchtaanval actie kunnen ondernemen om de belegering te doorbreken.

De woordvoerder sprak niet lang nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie had laten weten dat de jongste luchtaanvallen op Kobani de zwaarste zijn geweest die daar tot dusverre tegen IS zijn uitgevoerd.

Het gaat om meer dan twintig Amerikaanse luchtaanvallen op maandag en dinsdag.

Amerikaanse politici hebben Turkije verwijten gemaakt dat het land veel te terughoudend is jegens IS. Het land zou meer moeten doen voor de internationale coalitie tegen IS.

Ankara wil dat eerst aan voorwaarden wordt voldaan, zoals het duidelijk vastleggen van de strategie en de doeleinden. Maar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft dinsdag tijdens een overleg in Parijs gezegd dat Turkije en de VS op één lijn zitten over de strijd tegen IS.

Informatie uitwisselen

Tijdens het overleg in Parijs sprak Kerry ook met zijn Russische collega Sergej Lavrov. Tijdens deze gesprekken is afgesproken dat de VS en Rusland nauwer gaan samenwerken bij het uitwisselen van informatie in de strijd tegen IS, zo heeft Kerry dinsdagavond laten weten.

Lavrov schatte dat wel vijfhonderd Russen zich hebben aangesloten bij IS en hij denkt dat de beide landen samen veel doelmatiger kunnen optreden tegen IS, aldus persbureau RIA Novosti. Kerry en Lavrov spraken elkaar drie uur. Het gesprek ging niet alleen over IS, maar ook over Oekraïne en Iran.

AchtergrondenOpmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet l Strijd tegen IS zet Koerden op de kaart l Vijf vragen over het beleg van Kobani