Nederland zal geen wapens leveren aan de Koerden die de Syrische grensstad Kobani verdedigen tegen strijders van Islamitische Staat (IS).

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer hadden hier vorige week in een debat om gevraagd.

In een brief aan de Kamer dinsdag schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dat ''het risico van het weglekken van wapens naar de PKK'' te groot is.

De PKK staat op de Europese terrorismelijst. Eerder leverde het kabinet wel duizend helmen en scherfvesten aan Koerden in Noord-Irak.

Oppositie

Wel onderzoekt het kabinet of de gematigde bewapende oppositie in Syrië (militaire) steun kan krijgen. Het gaat dan niet om wapenleveranties. Daarom gaat er op korte termijn een missie naar de regio om de mogelijkheid, de wenselijkheid en de risico's hiervan te onderzoeken.

De Amerikanen kondigden in de zomer aan een half miljard dollar vrij te maken voor training en materieel aan de gematigde oppositie in Syrië. Arabische landen steunen de oppositie ook met geld en materieel en Frankrijk heeft wapens geleverd.

Timmermans heeft zich in het verleden ook steeds verzet tegen wapenleveranties aan de rebellen omdat hij een escalatie van het geweld en een verspreiding van de wapens vreest. Wel heeft het kabinet de Syrische oppositie gesteund met onder meer communicatieapparatuur en diplomatieke training.

Bommen

Uit het dinsdag gepubliceerde weekoverzicht van Defensie blijkt dat Nederlandse gevechtsvliegtuigen in de afgelopen week tien bommen op stellingen van IS in Irak hebben gegooid. 

Tijdens ruim 25 vluchten boven Irak werd een ''onbekend aantal'' terroristen gedood. De F-16's bombardeerden voertuigen en posities van IS. De gevechtsvliegtuigen ondersteunen Iraakse en Koerdische grondtroepen tegen aanvallen van IS-strijders.

Nederland zet zes F-16's in bij de internationale strijd tegen IS in Irak. Daarnaast zijn er twee reservetoestellen mee. De straaljagers opereren vanaf een basis in Jordanië. De F-16-eenheid telt ongeveer 250 militairen.

Op een later moment gaan er 130 militairen naar het Midden-Oosten om de Koerdische en Iraakse strijdkrachten te trainen, zodat die IS zelf kunnen bestrijden.

Overzicht

De F-16's wierpen vorige week dinsdag de eerste drie bommen in Irak. Bij die aanval, waarbij bewapende voertuigen van IS werden vernietigd, kwamen naar schatting acht à twaalf IS-strijders om het leven.

Defensie meldt niet elke wapeninzet meer apart, maar geeft wekelijks een globaal overzicht van de activiteiten.