Het ebola-sterftecijfer loopt op sinds de uitbraak van de epidemie. Inmiddels sterft ongeveer 70 procent van de mensen die ebola oplopen. Het officiële dodental is gestegen tot 4.447.

Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO dinsdag bekendgemaakt.

Het sterftecijfer lag eerder rond de 50 procent. Eind vorige week stond het dodental nog op ruim 4.000. Bij in totaal 8.914 mensen is de ziekte vastgesteld.

De WHO vreest dat het aantal besmettingen per week over twee maanden rond de 10.000 ligt. De afgelopen maand kwamen er elke week ongeveer duizend besmettingen bij.

Adjunct-directeur van de WHO, Bruce Aylward, zei dat het aantal besmettingen in de zwaarst getroffen gebieden in Guinee, Liberia en Sierra Leone niet meer zo snel toeneemt, maar dat het virus nog altijd meer regio's in die landen bereikt.

Het is overigens ''zeer, zeer voorbarig'' om betreft de zwaarst getroffen gebieden over succes te spreken, aldus Aylward.

VN-medewerkers

De met ebola besmette VN-medewerker die vorige week in een ziekenhuis in de Duitse stad Leipzig werd opgenomen, overleed in de nacht van maandag op dinsdag. De 56-jarige man zou het virus in Liberia hebben opgelopen.

Het is de tweede medewerker van de VN-missie in Liberia die aan de ziekte is bezweken. Voor besmette internationale hulpverleners zijn in het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht vier bedden beschikbaar, schreef minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Verpleegster

Intussen heeft de besmette verpleegster van een ziekenhuis uit de Amerikaanse staat Texas een bloedtransfusie ondergaan. Dat meldt persbureau AP dinsdag. 

Het bloed is afkomstig van de Kent Brantly, de eerste Amerikaan die het virus uit Liberia mee terug nam en de ziekte na een experimentele behandeling overleefde. 

De verpleegkundige heeft de ziekte opgelopen bij de verpleging van een andere ebola-patiënt, Thomas Eric Duncan, in het Texas Health Presbyterian Hospital, die woensdag overleed aan het dodelijke virus.

Donatie

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg laat dinsdag weten dat hij samen met zijn vrouw 25 miljoen dollar (ruim 19 miljoen euro) doneert aan de Amerikaanse CDC-stichting. De stichting is verantwoordelijk is voor de behandeling en bestrijding van ebola in West-Afrika en andere door ebola-getroffen gebieden.

De donatie volgt op de 9 miljoen dollar (ruim 7 miljoen euro) die Microsoft-oprichter Paul Allen opzij heeft gezet voor de bestrijding van de ziekte.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola | Dossier ebola