De internationale coalitie onder leiding van de VS heeft opnieuw bombardementen op stellingen van Islamitische Staat (IS) bij Kobani uitgevoerd. 

Dit heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dinsdag laten weten. De luchtaanvallen moeten steun bieden aan de Koerdische verdedigers van de Noord-Syrische stad.

Zeker drie IS-stellingen ten oosten van Kobani zijn geraakt. Koerden en extremistische soennieten blijven doorvechten in het zicht van Turkse grenswachten. Dankzij de luchtaanvallen konden de Koerden een strategisch gelegen heuvel op 7 kilometer van de grensstad heroveren.

De Koerdische regering in Irak heeft militaire hulp aan de Koerdische strijders in Kobani gegeven. Dat heeft een hoge Koerdische functionaris in Irak gezegd.

"Wij hebben hen (de strijders in Kobani) zowat op elk gebied geholpen. Wij zonden hun hulp, inclusief militaire goederen'', aldus de functionaris. Hij weigerde details te geven.

De Koerden in Kobani zeggen dat zij geen hulp uit Irak hebben gekregen. Een functionaris in Syrisch-Koerdisch gebied zei dat de hulp uit het buurland slechts "symbolisch'' was. Bovendien zijn de goederen inderdaad nooit in Kobani aangekomen, maar in het noordoosten van Syrië blijven steken.

Bekijk hier beelden uit Kobani

AchtergrondenOpmars IS in Kobani toont verzwakking Koerdisch verzet l Strijd tegen IS zet Koerden op de kaart l Vijf vragen over het beleg van Kobani