De regeringsleider van het Spaanse Catalonië, Artur Mas, pleit dinsdag alsnog voor het houden van een stemming voor onafhankelijkheid van Spanje op 9 november. De officieuze stemming moet worden gezien als een peiling.

Dat meldt persbureau AFP

Maandag liet Mas nog weten dat de volksraadpleging niet door kan gaan. Er is namelijk geen juridische basis, zo zei hij. Wel zei hij naar alternatieven te zoeken. 

Dat laatste lijkt Mas te hebben gevonden in een stemming om de steun voor onafhankelijkheid te peilen. Mas zegt dat hij op een later moment alsnog een officieel referendum wil houden. 

De uitslag van de peiling moet op 10 november bekend zijn. 

Grondwet

De Spaanse regering had het constitutionele hof gevraagd een stokje te steken voor het referendum, omdat het zou indruisen tegen de grondwet. Volgens premier Mariano Rajoy bepaalt de grondwet van 1979 dat over soevereiniteitskwesties alle Spanjaarden moeten beslissen, niet alleen de vijf miljoen Catalanen.

Het hof nam de zaak in behandeling, waarmee de volksraadpleging automatisch werd opgeschort. Een beslissing van het hof kan jaren op zich laten wachten, zei een woordvoerster vorige maand.