Vliegtuigen van de Turkse luchtmacht hebben zondag doelen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK in het zuidoosten van Turkije aangevallen.

Dat meldt de krant Hürriyet dinsdagochtend op zijn website. De PKK bevestigt de berichten in een verklaring.

Het is de eerste aanval van de Turkse luchtmacht op de PKK sinds het vredesproces tussen de regering en de militante Koerdische beweging twee jaar geleden op gang kwam.

Volgens de krant hebben de luchtaanvallen in de provincie Hakkari ''grote schade'' aangericht. De PKK zou de dagen ervoor voortdurend hebben geschoten op een post van het leger in Daglica in Hakkari, nabij de grens met Irak.

Spanningen

De spanningen tussen de regering en de Koerden zijn opgelopen door de aanval van de jihadisten van Islamitische Staat (IS) op de door Koerden bewoonde stad Kobani in het uiterste noorden van Syrië.

De regering verhindert Koerden de grens over te steken om de Koerdische strijders die Kobani verdedigen, te helpen. PKK-leider Abdullah Öcalan, die een gevangenisstraf uitzit, heeft gedreigd dat zijn organisatie het overleg met de regering staakt als de stad in handen van de jihadisten valt.

Autonomie

De PKK strijdt voor autonomie voor het door Koerden bewoonde oosten en zuidoosten van Turkije. De gewapende strijd van de PKK tegen het leger heeft in bijna dertig jaar tijd aan tienduizenden mensen het leven gekost.

De strijdkrachten hebben nog niet op het bericht gereageerd.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS