Het Surinaamse proces over de Decembermoorden wordt niet heropend. Dat besloot de Krijgsraad, berichten Surinaamse media dinsdag.

De militaire rechtbank verklaarde nabestaanden van slachtoffers niet ontvankelijk.

Zij hadden de Krijgsraad gevraagd de zaak tegen president Desi Bouterse en andere verdachten te hervatten. De zaken werden geschorst nadat het parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen in 2012.

Een van de 25 verdachten staat nog wel voor de rechter. Verdachte Edgar Ritfeld maakte met succes bezwaar tegen de schorsing, omdat hij zijn naam wil zuiveren.

Volgens de Krijgsraad kan de zaak tegen Bouterse en de anderen niet worden heropend, omdat zij geen beroep hebben aangetekend tegen de uitvoering van de amnestiewet.

Amnestie

Met de niet-ontvankelijkverklaring van de nabestaanden is de zaak voor Bouterse echter niet afgelopen. De wet die hem amnestie verleent, zou in strijd met de grondwet kunnen zijn. Daarover moet het constitutioneel hof beslissen, dat echter nog niet bestaat.

Het kabinet van Suriname stemde vorig jaar in met een wetsvoorstel over instelling van het constitutioneel hof. De rechters moeten worden benoemd door de president (Bouterse zelf dus). Het parlement heeft die wet nog niet goedgekeurd. Het is onduidelijk wanneer dat gebeurt.

Fort Zeelandia

Op 8 december 1982 werden vijftien prominente tegenstanders van het militaire bewind, dat twee jaar daarvoor onder leiding van Bouterse de macht had gegrepen, in Fort Zeelandia bij Paramaribo om het leven gebracht.

In november 2007 begon voor de krijgsraad het strafproces tegen de verdachten van de moorden, onder wie Bouterse. In april 2012 nam het Surinaamse parlement de amnestiewet aan die de daders en verdachten van de Decembermoorden van vervolging vrijwaart. Het proces ligt sindsdien stil.