Bij de zorg van de eerste Amerikaanse ebolapatient Thomas Eric Duncan waren zeventig ziekenhuismedewerkers betrokken. 

Dat blijkt uit gegevens in handen van persbureau AP.

Duncan was de eerste patiënt bij wie in de Verenigde Staten ebola werd vastgesteld. De diagnose werd 30 september gesteld nadat hij uit het West-Afrikaanse Liberia was gekomen voor zijn huwelijk. Duncan overleed aan de ziekte.

Er is inmiddels bekend dat een verpleger die aanwezig was bij het verzorgen van Duncan ook positief getest is op ebola. De verpleger maakte vrijdagavond melding van koorts en werd vervolgens geïsoleerd en getest. De naam van de patiënt is niet naar buiten gebracht.

De tweede test werd uitgevoerd door de ziektebestrijdingsdienst CDC in Atlanta. Mensen die contact hebben gehad met de patiënt nadat de symptomen zich voordeden, worden gemonitord.

Protocol

CDC-chef Tom Frieden zei dat het veiligheidsprotocol mogelijk niet in acht is genomen. In een televisieprogramma zei Frieden dat onder meer zal worden bekeken hoe de verplegers hun beschermende kleding hebben uitgetrokken.

Door de grootte van het team dat Duncan heeft verzorgd, is de kans dat een andere dokter of verpleger besmet is groter, aldus AP.

Als dit niet op de juiste manier is gebeurd, kan dat tot besmetting hebben geleid. De onderzoekers zullen ook de procedures bekijken die gevolgd zijn bij het dialyseren en intuberen van de patiënt.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola