Een deel van de Russische troepen die aan de grens met Oekraïne waren samengetrokken zijn inderdaad teruggekeerd naar hun kazernes.

Dat heeft woordvoerder van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad Andrej Lysenko maandag gezegd. 

Lysenko bestempelde de terugtrekking als een positief proces. Wel merkte hij op dat Russische huurlingen nog steeds de grens naar het oosten van Oekraïne oversteken, waar separatisten eenzijdig twee onafhankelijke volksrepublieken hebben uitgeroepen. Enkele grensposten zijn in handen van de rebellen. 

De Russische president Vladimir Poetin liet zaterdagavond weten dat hij de terugtrekking van de militairen had bevolen. Volgens zijn woordvoerder gaat het om ongeveer 17.600 man. Poetin houdt vol dat de militairen aan de grens bivakkeerden voor een oefening.

Mogelijk probeer het staatshoofd goede sier te maken aan de vooravond van een reis naar Italië, waar hij spreekt met zijn Oekraïense evenknie Petro Porosjenko en leiders van de Europese Unie. 

Het Kremlin ontkent categorisch dat er Russische militairen actief zijn op Oekraïens grondgebied. Ook van steun aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne is volgens Moskou geen sprake.