Een rechtbank in China heeft twaalf mensen ter dood veroordeeld. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor een bloedige aanslag in de semi-autonome regio Xinjiang. 

Dat meldt AFP

In Xinjiang worden regelmatig aanslagen gepleegd. In de regio wonen veel Oeigoeren, een moslimminderheid. Velen van hen voelen zich in groeiende mate onderdrukt door de Chinese autoriteiten. Sommige activisten binnen de Oeigoerse bevolkingsgroep willen dat de provincie zich afscheidt van de rest van China. 

In juli doodden met messen bewapende strijders tientallen mensen in het dorp Elixku. Een groep aanvallers drong een politiebureau en enkele overheidsgebouwen binnen. Hierna trokken de aanvallers naar een ander dorp. Op weg naar dat dorp werden burgers op willekeurige wijze aangevallen. 

Onder president Xi Jinping wordt terreur in Xinjiang keihard aangepakt. Veel verdachten worden in massaprocessen ter dood veroordeeld. Vorige maand kregen drie mensen een doodvonnis voor het plegen van een aanslag bij een treinstation in de stad Kunming. Bij die aanslag, op 1 maart, werden 31 mensen met messen om het leven gebracht. 

Achtergrond: Onderdrukt of niet, toekomst Oeigoeren ziet er somber uit