Milities van Syrische Koerden hebben maandag stellingen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het zuiden van de Syrische grensplaats Kobani heroverd.

Daarbij zijn volgens de waarnemers van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) zeker dertien IS-strijders gedood en zijn zware wapens buitgemaakt.

Een woordvoerder van de Koerdische verdedigers van de plaats, Idriss Nassan, zei dat IS na hevige gevechten uit wijken in het noordoosten en het zuidwesten van Kobani zijn verdreven.

IS schoot maandag twee raketten af op de grensovergang met Turkije en er was een zelfmoordaanslag met een autobom. Een jihadist liet een vrachtauto met explosieven ontploffen aan de noordrand van Kobani. De terroristen willen dat de Koerdische verdedigers daar worden afgesneden van Turkije en dan omsingeld zijn.

IS belaagt de stad al sinds half september. Bijna alle bewoners zijn naar Turkije gevlucht.

Bekijk hier beelden van maandag uit Kobani:

Luchtaanvallen

De Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) worden in Kobani gesteund door luchtaanvallen van vooral de VS. 

De Verenigde Staten en Saudi-Arabië hebben zondag en maandag acht luchtaanvallen op doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië uitgevoerd. Zeven ervan waren nabij Kobani in het uiterste noorden van het Arabische land. Het achtste doelwit was een garnizoen van IS ten noordwesten van de stad Raqqa.

Dat hebben de Amerikaanse strijdkrachten meegedeeld. Vier aanvallen troffen eenheden van IS ten zuidwesten van Kobani, terwijl de drie andere waren gericht tegen posities van IS ten noordoosten van Kobani.

Kobani werd voor de Syrische burgeroorlog Ayn al-Arab genoemd. De plaats aan de Turkse grens is sinds 2012 een Koerdisch bolwerk met een Koerdische naam.

Grondtroepen

Volgens de Syrisch-Koerdische leider Salih Muslim zijn grondtroepen niet noodzakelijk om te voorkomen dat Kobani in handen valt van IS. Antitankwapens zijn voldoende om de aanvallen van de extremisten op Kobani af te slaan.

Dat heeft hij gezegd in een maandag gepubliceerd interview met de Turkse krant Hürriyet.

Muslim staat aan het hoofd van de de PYD, de belangrijkste Koerdische groep die Kobani verdedigt. "Een grondoffensief zou de situatie alleen maar erger maken'', stelt Muslim.

Veel Koerden zijn woedend op de Turkse regering, omdat die niet helpt bij het verdedigen van Kobani tegen strijders van IS. In Koerdische kringen wordt Ankara zelfs beschuldigd van het steunen van de extremistische groep.

In het interview met Hürriyet zegt Muslim dat IS in Istanbul zetelt en daarom eerst in de Turkse miljoenenstad moet worden aangepakt.