De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius is maandag opnieuw in de rechtszaal van Pretoria verschenen. Na het oproepen van getuigen door de aanklagers en de advocaat van Pistorius zal de rechter de strafmaat bepalen. 

​Vorige maand werd Pistorius door de rechter schuldig bevonden aan dood door schuld. Rechter Thokozile Masipa kan binnen dat vonnis verschillende straffen opleggen, variërend van een celstraf van meerdere jaren tot huisarrest of een boete. 

'Bladerunner' schoot zijn vriendin Reeva Steenkamp in 2013 op Valentijnsdag door de gesloten deur van de badkamer dood. De aanklager claimt dat Pistorius Steenkamp bewust doodschoot na een ruzie.

Volgens de rechter heeft de atleet, in de veronderstelling dat er een inbreker in zijn huis was, overhaast en buiten alle proporties gehandeld. Hij schoot bovendien niet uit een reflex, want hij had zijn wapen gepakt en besloten de vermeende inbreker in zijn huis te vinden. 

Pistorius was volgens de rechter eerder ook al nalatig geweest toen zijn wapen per ongeluk afging in een vol restaurant. 

De afgelopen maand hoefde Pistorius niet in de cel te verblijven: volgens de rechter was er geen sprake van een vluchtrisico en dus mocht hij op borgtocht de strafmaat afwachten. 

Advocaat

Advocaat Barry Roux van Pistorius liet Lore Hartzenberg, de psycholoog van de verdachte, maandag aan het begin van de zitting het woord voeren. Roux mikt op strafvermindering voor zijn cliënt.

Lore zei dat de atleet aan een posttraumatisch stresssyndroom lijdt en zeer schuldbewust is. Ook is hij gebroken door de ''aanhoudende negatieve aanvallen'' op zijn persoon. ''We hebben hier een gebroken man die alles heeft verloren'', zei Hartzenberg. ''Het is onwaarschijnlijk dat hij volledig herstelt van de gevolgen van het schietincident.''

Het kan dagen duren voordat Masipa de strafmaat bepaalt. Aangenomen wordt dat de aanklagers onder meer nabestaanden van Steenkamp opvoeren. De ouders van het slachtoffer hebben eerder gezegd dat Pistorius hun dochter heeft vermoord.

Bekijk hier de rechtszaak live: