Een boze menigte van een paar honderd Chinezen heeft maandag de barricades van de pro-democratie betogers in Hongkong bestormd.

Dat bericht persbureau AP.

Een paar honderd mensen verzamelden zich voor de barricades en scandeerden ''Maak de weg vrij!" en ''Occupy Central is illegaal!''.

De tegendemonstranten werden in bedwang gehouden door een kordon politieagenten. Enkelen van hen sjorden aan de barricades en probeerden die te slopen. De betogers die de versperringen hebben opgeworpen boden hun vanaf de andere zijde weerwerk. 

De boze menigte zou vooral bestaan uit taxichauffeurs die lijden onder de verkeerschaos, veroorzaakt door het blokkeren van wegen. Enkele chauffeurs reden hun taxi's tot vlak voor de barricades en hingen eindeloos op hun claxon om lucht te geven aan hun woede over de al weken durende verkeershinder. 

Gemaskerde mannen

Politieagenten maanden de menigte kalm te blijven en probeerden de twee kampen van elkaar te scheiden. De politie voerde een stel gemaskerde mannen weg die het protestkamp waren binnengedrongen en ruzie zochten met demonstranten.

Betoger Alex Kwok werd naar eigen zeggen door hen belaagd en liep een geschaafde arm op. Hij houdt de aanvallers voor leden van de triaden, bendes uit de onderwereld van Hong Kong. Met het verstrijken van de ochtend luwde de spanning rond het betogersbivak wat. 

Eerder maandag begon de politie met het verwijderen van barricades in het financiële hart van de stad. Dit moest een einde maken aan de verkeerschaos. De demonstrerende jongeren zouden nog niet weg hoeven.

De overwegend jonge activisten demonstreren al weken tegen de Chinese invloed op de verkiezingen in Hongkong in 2017. Ook willen ze dat de hoogste bestuurder van de stad, de Peking-gezinde Leung Chun-ying, opstapt. Hij waarschuwde zondag dat de blokkades in de stad niet voor onbepaalde tijd kunnen blijven staan.

Bekijk hier beelden uit Hongkong: