De eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius maken zich op voor de tropische storm Gonzalo. Die passeert de Bovenwindse eilanden in de Caribische Zee maandag aan het begin van de ochtend lokale tijd. 

Het is dan net middag in Nederland. Er wordt honderd tot tweehonderd milliliter regen verwacht, met plaatselijk uitschieters tot driehonderd milliliter.

De storm bevindt zich nu ruim driehonderd kilometer oostelijk van de eilanden en is via de Bovenwindse eilanden op weg naar Puerto Rico, waar de storm waarschijnlijk maandagnacht aankomt.

Het US Hurricane Center in het Amerikaanse Atlanta verwacht dat Gonzalo zich dan tot een orkaan heeft ontwikkeld.

Op Sint Maarten heeft de lokale ochtendkrant The Daily Herald haar mensen zondagavond naar huis gestuurd en komt er geen maandagkrant. De regering heeft uit voorzorg alle scholen gesloten.

Maatregelen

De bevolking wordt opgeroepen om maatregelen te nemen tegen eventuele overstromingen en stormschade. Overheidsdepartementen zijn gewoon open.

Een andere storm met de naam Fay werd zondag een orkaan van de eerste categorie en raasde over Bermuda. Daar rukten winden tot 120 kilometer per uur stroompalen en bomen uit de grond. Fay is op weg naar de oostkust van de Verenigde Staten, maar de verwachting is dat de orkaan gaat liggen voordat de kust bereikt wordt.