Agenten in Hongkong hebben maandag een aantal barricades verwijderd van actievoerders die meer democratie eisen. De maatregel moet een einde te maken aan de verkeerschaos die wordt veroorzaakt door het blokkeren van wegen.

Dat liet de politie weten. De demonstrerende jongeren hoeven nog niet te vertrekken, bevestigen zowel politie als de actievoerders.

''Ze willen vandaag niet iedereen verwijderen. Ze willen het protestgebied zo klein mogelijk maken, zodat wegen weer open kunnen voor het verkeer'', zei een van de activisten.

Het is nog onduidelijk of er meer barricades zullen sneuvelen of dat de politie het hierbij laat. De operatie van maandagochtend leek bedoeld om de reactie van de betogers te testen.

''We willen enkel de versperringen weghalen die de straat blokkeren en het overheidsmaterieel en ander openbaar eigendom terughalen'', verzekerde de politie. 

Versterken

Maandagochtend rond 05.30 plaatselijke tijd begonnen agenten in de complete uitrusting van de oproerpolitie aan de sloop van enkele onbemande versperringen. Gevechten met betogers bleven uit. Wel haastten de demonstranten zich om hun andere barricades te versterken.

Meerdere straten in de zakenwijk van Hong Kong gingen maandagochtend weer open voor het verkeer. 

De overwegend jonge activisten demonstreren al weken tegen de Chinese invloed op de verkiezingen in Hongkong in 2017. Ook willen ze dat de hoogste bestuurder van de stad, de Peking-gezinde Leung Chun-ying, opstapt. Hij waarschuwde zondag dat de blokkades in de stad niet voor onbepaalde tijd kunnen blijven staan.

Bekijk de beelden:

Vijf vragen over het protest in Hongkong