Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil zijn financiële steun in de strijd tegen ebola uitbreiden. 

Dat liet IMF-topvrouw Christine Lagarde zaterdag weten na afloop van de jaarvergadering van het fonds.

De lidstaten van het IMF riepen het fonds daarbij op de rente op bepaalde leningen voor arme landen de komende twee jaar kwijt te schelden. Die vrijstelling van rente gold de afgelopen vijf jaar, maar loopt dit jaar af.

Het IMF zegde eerder al noodleningen toe aan de landen die het ergst door ebola zijn getroffen: Guinee, Sierra Leone en Liberia.

''We moeten ebola isoleren, niet de landen die worden getroffen'', stelde Lagarde. ''Ik ben daarom blij met de oproep van onze leden om meer hulp te verlenen.''

Wereldbank

De internationale gemeenschap moet een mechanisme opzetten waarmee direct kan worden gereageerd op de uitbraak van besmettelijke ziektes. De trage aanpak van de ebola-epidemie toont aan dat de wereld nu slecht is voorbereid op de uitbraak van virussen. Dat stelt Wereldbankpresident Jim Yong Kim zaterdag.

''We moeten leren van deze ervaring en zorgen dat het nooit meer gebeurt'', zei Kim na afloop van de jaarvergadering van de Wereldbank. ''Er zijn middelen nodig die direct kunnen worden ingezet als een epidemie dreigt. Ebola verspreidt zich langzaam, we moeten ook voorbereid zijn op virussen die razendsnel verspreiden.''

Minister Ploumen

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking steunt de roep om een team en een fonds waarmee direct op een crisis kan worden gereageerd. ''Voor natuurrampen bestaat zoiets al en zien we dat het goed werkt'', zei ze in Washington.

Ploumen ziet daarbij een rol weggelegd voor de VN en instellingen als de Wereldbank en het IMF. Ze benadrukte echter dat het plan nog moet worden ontworpen en dat de bestrijding van de huidige epidemie de hoogste prioriteit heeft.

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola

Zes dingen die u moet weten over ebola