De luchtaanvallen op IS-strijders die de Syrische stad Kobani belegeren hebben effect gehad.

Dat zei de Amerikaanse defensieminister Chuck Hagel zaterdag in Chili.

''We doen wat we kunnen met luchtaanvallen om te helpen bij het terugdringen van Islamitische Staat. Er is op dat gebied enige vooruitgang geboekt'', zei Hagel. Koerdische verdedigers van de stad vroegen de VS zaterdag nog de luchtaanvallen op te voeren.

Volgens het hoofd van de Koerdische Defensieraad in Kobani zijn bombardementen minder effectief nu de strijd in de stad zelf wordt gevoerd. ''We hebben een probleem, en dat is de strijd tussen de huizen'', zei het hoofd van de raad. ''De luchtaanvallen zijn gunstig voor ons, maar IS voert tanks en artillerie aan.''

Irak

Nederlandse F-16's hebben voor de derde keer deze week luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat in het noorden van Irak. De Nederlandse straaljagers voerden volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie samen met de Amerikanen drie aanvallen uit. 

De aanvallen werden uitgevoerd bij Tal Afar en Hit. Bij Tal Afar werd een kleine strijdgroep geraakt en werd een gewapend voertuig vernietigd. Bij twee luchtaanvallen ten noordwesten van Hit werden nog twee eenheden van IS (voorheen ISIS) geraakt.

Het is niet duidelijk of een Nederlandse F-16 bommen heeft afgeworpen. Dinsdag en woensdag werden wel al bommen afgeworpen op strijders van IS.

Nederland heeft acht F-16's ingezet voor de strijd tegen IS, waarvan twee reservetoestellen. Het Nederlandse ministerie van Defensie komt dinsdag met meer informatie over de luchtaanvallen.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Waarom Nederland wel F-16's naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië​