De Duitse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar ruim tweehonderd vermeende strijders en aanhangers van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). In Groot-Brittannië worden duizenden potentiële extremisten gevolgd.

Zij worden in de gaten gehouden door de Britse dienst voor contraterrorisme.

Dat heeft burgemeester van Londen Boris Johnson zaterdag gezegd. Johnson zei in de Britse krant The Daily Telegraph dat de veiligheidsdiensten in Londen dagelijks betrokken zijn bij 'duizenden operaties'. 

Eerder deze week werden vijf jonge mannen aangehouden in verband met een mogelijk terreurcomplot. Ze zitten nog steeds vast en op een aantal plekken is huiszoeking verricht. Volgens bronnen bij de Britse overheid is een van de verdachten kortgeleden uit Syrië teruggekeerd.

De politie onderzoekt of hij banden met de extremistische organisatie Islamitische Staat onderhoudt. 

Duitsland

De Duitse minister Heiko Maas van Justitie zegt zaterdag tegen de nieuwssite Spiegel Online in Duitsland zo'n tweehonderd potentiële jihadisten in de gaten worden gehouden. In september ging het nog om 140 zaken.

''We zullen met de middelen van het strafrecht al het zinvolle doen om de terreur van IS te bestrijden'', zei Maas. ''Gewelddadige rellen in Duitsland zullen we eveneens niet tolereren.''

De Duitse regering wil nagaan of er wezenlijke veranderingen nodig zijn in het strafrecht om de IS-aanhangers voor het gerecht te brengen.