In Turkije is het opnieuw tot gevechten gekomen tussen enerzijds Koerden en anderzijds de politie en andere groepen. Volgens lokale Turkse media van vrijdag kwamen zeker tien mensen om het leven. 

Het dodental van de ongeregeldgheden die deze week in Turkije plaatshadden, is opgelopen tot enkele tientallen.

De Koerden betogen tegen de Turkse overheid, die niet meehelpt IS uit de Koerdische stad Kobani, net over de grens in Syrië te verdrijven.

Bij de protesten zijn meer dan 350 gewonden gevallen, onder wie 139 agenten. Sinds dinsdag is het in 35 van de 81 Turkse provincies tot ongeregeldheden gekomen.

Srebrenica

VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura wil dat Turkije Koerdische vrijwilligers de grens over laat steken om Kobani te verdedigen tegen de terreurbeweging Islamitische Staat. Turkije moet het recht op zelfverdediging respecteren.

De Verenigde Naties willen geen nieuw Srebrenica, aldus de Zweedse diplomaat.

In de stad dreigt een massaslachting. ''Iedereen moet alles doen wat ze kan om dit te stoppen'', zei De Mistura tijdens een persconferentie in Genève. ''Ik hoop niet dat we mensen onthoofd zullen zien worden.''

Vast

Volgens de gezant zitten er nog vijfhonderd tot zevenhonderd ouderen in Kobani. In het Turks-Syrische grensgebied zitten nog eens tienduizend tot dertienduizend mensen.

Islamitische Staat probeert ondertussen de verbindingsweg tussen Kobani en de grens af te snijden. Volgens Koerdische strijders is de weg vrijdag zwaar onder vuur genomen. De luchtaanvallen op IS door de coalitie gingen vrijdagochtend ook verder.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ziet het plan van de VN-gezant voorlopig niet zitten. Hij vindt dat er gekeken moet worden naar een no flyzone, humanitaire corridor en bufferzone bij Kobani. Dat moet eerst goed onderzocht worden voor we ''het spoor van De Mistura opgaan'', zei hij na afloop van de ministerraad.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS