Bij Koerdische protesten in het oosten van Turkije zijn donderdag twee politieagenten gedood.

Een politiechef raakte zwaargewond, meldt CNN Turkije. Ook vier demonstranten kwamen om het leven. De agenten werden onder vuur genomen toen ze bezig waren met een onderzoek bij winkels, die beschadigd raakten bij eerdere demonstraties. 

Het is al dagen onrustig in Turkije. Koerden zijn boos op de Turkse overheid, die niet genoeg meehelpt IS (voorheen ISIS) uit de Koerdische stad Kobani in Syrië te verdrijven. Bij de protesten zijn al zeker 25 mensen omgekomen.

Volgens de demonstranten moeten Turkse militairen doorgang verlenen aan Koerdische strijders die in Kobani verblijven, maar die door het beleg van IS de stad niet uit kunnen. Turkse Koerden verdenken de regering ervan aan de kant van IS te staan in het conflict, melden Turkse media

Strijders die in Kobani vechten zijn gelieerd aan de Koerdische PKK, een partij die de Turkse regering als terroristische organisatie beschouwt.

Bekijk hier beelden van het protest:

Frustratie

Ook internationaal groeit de frustatratie over het feit dat Turkije niks doet in de strijd tegen IS. Er staan Turkse troepen aan de grens bij Kobani, maar die kijken tot dusver toe.

Turkije liet donderdag weten niet op eigen houtje militair te gaan optreden tegen IS in de Syrische grensplaats. Het is niet realistisch te denken dat we dit alleen gaan doen, aldus de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu.

De Verenigde Staten, die de Koerden in Kobani ondersteunen met luchtaanvallen, beseft zich dat enkel luchtaanvallen niet genoeg zullen zijn. De afwachtende houding is een doorn in het oog van het Amerikaanse leger.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS