Een Nederlands gevechtsvliegtuig heeft woensdag in het noorden van Irak een voertuig van de terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) gebombardeerd. Daarbij zijn mogelijk enkele IS-strijders gedood.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gezegd. De F-16-vlieger gooide de lasergeleide bom om Iraakse of Koerdische grondtroepen te beschermen tegen aanvallen van IS-strijders.

De actie vond plaats in hetzelfde gebied als dinsdag. Toen wierpen twee Nederlandse F-16's de eerste drie bommen op doelen van IS in Irak. Bij die aanval, waarbij ook voertuigen werden vernietigd, zijn naar schatting acht tot twaalf IS-strijders gedood.

Defensie kan geen precieze aantal doden noemen. Ook maakt het ministerie de exacte locaties van de bombardementen niet bekend.

Missie

In totaal zes Nederlandse F-16's hebben woensdag in drie rondes boven Irak gevlogen, steeds met twee toestellen per missie.

Ze werden ingezet om grondtroepen te ondersteunen in een zogeheten 'close air support'-rol. Dat betekent dat ze in actie kunnen komen als deze troepen in de problemen raken, bijvoorbeeld als de troepen onder vuur worden genomen door IS-strijders. De piloten gooien dan een bom als daarvoor opdracht wordt gegeven, om de vijandelijke strijders uit te schakelen.

Jordanië

Nederland zet acht F-16's in bij de internationale strijd tegen IS in Irak. Daarvan zijn twee toestellen reserve. De F-16's opereren vanaf een basis in Jordanië.

De straaljagers zullen de komende tijd naar verwachting regelmatig hun wapens gebruiken om strijders of vaste doelen van IS in Irak uit te schakelen.

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Waarom Nederland wel F-16's naar Irak stuurt, maar niet naar Syrië​