De Spaanse minister van Gezondheid Ana Mato heeft maandagavond bevestigd dat een Spaanse verpleegster in een ziekenhuis in Madrid besmet is geraakt met het ebolavirus.

Zij is de eerste persoon die in Europa met de dodelijke ziekte besmet is geraakt. Eerder hadden bronnen op het ministerie al gezegd dat twee testen bij de vrouw positief waren.

De vrouw werkt in een Madrileens ziekenhuis. Ze verzorgde daar de met ebola besmette Spaanse geestelijke Manuel García Viejo. De missionaris overleed op 25 september. Hij was vanuit Sierra Leone overgebracht naar een ziekenhuis in de Spaanse hoofdstad.

Het crisisteam van het ministerie is in spoedzitting bij elkaar gekomen. De patiënt werkt in het Madrileens ziekenhuis Carlos III.

De ebola-uitbraak heeft tot nu toe aan ongeveer 3.400 mensen het leven gekosten. De meeste slachtoffers vallen in West-Afrika.

Erasmus MC

De man die zaterdag werd opgenomen nadat hij onwel was geworden op een huisartsenpost in Dordrecht, heeft geen ebola. Dat meldde het Erasmus MC maandagavond op basis van de definitieve testuitslagen. 

Wantrouwen bevolking bemoeilijkt aanpak ebola | Zes dingen die u moet weten over ebola | Dossier ebola