Bij gevechten om de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië zijn maandagochtend tientallen doden gevallen. 

Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag. 

Uit angst voor de oprukkende strijders van Islamitische Staat (IS) worden meer dan 2000 Syrische Koerden geëvacueerd uit de Noord-Syrische stad. Dat heeft een vertaler van de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD), de belangrijkste Koerdische groepering in Syrië, maandag gezegd.

Volgens de vertaler zijn de extremisten van IS op weg naar het centrum van Kobani. IS en Koerdische strijders vechten al geruime tijd om Kobani (Ayn al-Arab in het Arabisch). In de stad wonen vooral Koerden. IS heeft maandag zijn zwarte vlag gehesen op een gebouw in het oosten van de stad.

Zowel Koerden als IS-strijders kwamen hierbij om, maar schattingen van dodentallen lopen uiteen. Bij een luchtaanval die onder leiding van de Amerikanen in de nacht van zondag op maandag werd uitgevoerd bij Kobani zouden in ieder geval zestien IS-strijders zijn omgekomen. 

Over de opmars van IS in de grensstad bestaat onduidelijkheid. Sommige media, waaronder CNN, claimen dat IS op het punt staat om de stad geheel te veroveren. Andere media melden dat de Koerden juist terrein winnen en dat de verdedigers een aanval hebben afgeslagen. 

Volgens persbureau Reuters hebben IS-strijders hun vlag gehesen in het oostelijke deel van de stad. De vlag wappert op een gebouw van vier verdiepingen dichtbij een plaats waar de afgelopen dagen hevig is gevochten.

Een journalist in Kobani zei dat de gevechten voortduren en dat de strijders van IS het centrum van de stad nog niet hebben bereikt. ''IS heeft slechts een vlag op één gebouw gehesen'', aldus de journalist. ''Dat is niet in de stad, het is aan de oostkant'', zei hij.

Ook in Hasakah, een plaats in het noordoosten van Syrië, vielen maandag doden. Volgens Reuters kwamen zeker dertig Koerdische strijders om bij twee zelfmoordaanslagen. 

F-16's

Nederland heeft eerder acht F-16's naar Irak gestuurd die de Amerikanen moeten helpen de opmars van de IS in Syrië en Irak een halt toe te roepen. 

Door de inzet van deze gevechtsvliegtuigen krijgt de Amerikaanse defensie de mogelijkheid zich te concentreren op Syrië, zegt defensiespecialist Kees Homan van Clingendael. 

Het verbaast Homan dat de Amerikaanse luchtaanvallen tot dusver niet tot successen hebben geleid. ''De IS-strijders zijn nu al in de buitenwijken van Kobani en staan op het punt de stad in te nemen. Daarnaast rukken ook IS-strijders op naar Bagdad."

Luchtaanvallen

Hij benadrukt dat de luchtaanvallen slechts een deel van de oplossing zijn. Als IS militair is geneutraliseerd, moet volgens hem de Iraakse krijgsmacht weer worden opgebouwd.

Volgens hem moeten naast militaire acties ook andere middelen worden ingezet, zoals economische - en onderwijsprojecten om de harten van de bevolking te winnen. ''Nederland had in Uruzgan op dat gebied een uitstekende reputatie.''

Homan verwacht dat de toestellen ''vandaag of morgen echt aan de bak gaan'' en wapens inzetten. De F-16's hebben dit weekeinde al ongewapende vluchten uitgevoerd.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie spreekt dinsdag in Washington met haar Amerikaanse collega Chuck Hagel over andere andere de acht F-16's. 

Bekijk hier beelden uit Kobani:

AchtergrondStrijd tegen Islamitische Staat (IS) zet Koerden op de kaart

Wat er tot nu toe is ondernomen tegen IS in Syrië en Irak l Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS