Oud-president Jean-Claude Duvalier (63) van Haïti is zaterdag in Port-au-Prince overleden aan een hartaanval. 

Dat heeft de Franse krant Libération gemeld op zijn website. Duvalier, ook bekend als 'Baby Doc', regeerde de Caribische eilandstaat van 1971 tot 1986 met harde hand.

Duvalier werd op 9 juli 1951 geboren in Port-au-Prince. Hij kreeg zijn opleiding bij de jezuïeten en ging daarna rechten studeren.

Als zijn vader François Duvalier (Papa Doc) op 21 april 1971 sterft, wordt Baby Doc, pas 19 jaar oud, benoemd tot president van Haïti. In 1980 trouwt Duvalier op 28-jarige leeftijd met zijn jeugdvriendin Michèle Bennett, die toen 27 was. Zij wordt vooral bekend omdat ze heel veel geld uitgeeft.

Militie

Papa Doc had een militie opgericht, de tontons macoutes, die terreur verspreidde in Haïti, een van de armste landen van het westelijk halfrond. Tijdens de dictatuur van de Duvaliers werden duizenden tegenstanders van het bewind vermoord, gemarteld of in ballingschap gedwongen.

Medio jaren tachtig komt de onvrede over de spilzucht van de Duvaliers tot uitbarsting. Duvalier probeert met harde hand een einde te maken aan de revolte, die zich over het hele land verspreidt. Tevergeefs, onder zware internationale druk legt Baby Doc in februari 1986 zijn functie neer.

Ballingschap

Na 25 jaar ballingschap in de voormalige koloniale mogendheid Frankrijk keerde Baby Doc in 2011 verrassend naar huis terug. Justitie deed een onderzoek naar hem, maar er werd nooit een proces geopend.

Reed Brody, advocaat en woordvoerder van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, heeft de slachtoffers van Duvalier geholpen bij het opbouwen van een strafzaak.

Hij heeft in een reactie laten weten dat het een schande is dat 'Baby Doc' niet berecht is voor zijn overlijden. ''Door de dood van Duvalier wordt de Haïtianen het belangrijkste proces voor de mensenrechten in de geschiedenis van het land ontnomen", aldus Brody.

''Honderden politieke gevangenen zijn overleden aan mishandelingen of waren het slachtoffer van standrechtelijke executies", voegde hij eraan toe. ''Journalisten werden geslagen, in sommige gevallen gemarteld, gevangen gezet en gedwongen om het land te verlaten."

De Haïtiaanse president Michel Martelly, door critici beschouwd als sympathisant van Duvalier, condoleerde via Twitter de familie van de oud-dictator. ''Ondanks onze ruzies en onze verschillen, eren we een ware zoon van Haïti", aldus Martelly.