De politie van Hongkong heeft negentien mensen opgepakt tijdens ongeregeldheden van vrijdag en zaterdag. Acht arrestanten zouden banden hebben met criminele bendes. 

Dat meldt de publieke zender van Hongkong, RTHK.

Door de confrontaties zijn achttien mensen gewond geraakt, onder wie zes agenten, meldt de politie.

Er wordt in Hongkong al dagen gedemonstreerd tegen de invloed van China op de voormalige Britse kroonkolonie. Vrijdag liep dat uit op confrontaties tussen pro-democratie betogers en groepen die de Chinese regering in Peking steunen.

Demonstrerende studenten zouden in overleg gaan met de lokale regering, maar die gesprekken hebben ze afgezegd na de aanvallen door duizenden tegenstanders van hun acties vrijdag.

Ultimatum

De hoogste bestuurder van Hongkong heeft geëist dat de demonstranten uiterlijk maandag hun blokkades opheffen zodat de ambtenaren in de stad weer aan het werk kunnen. Leung Chung Ying zei zaterdagavond in een televisietoespraak dat hij bereid is ''alle noodzakelijke middelen'' in te zetten om de rust in de stad te herstellen, meldt de Maleisische krant The Straits Times.

Aanrandingen

Volgens Amnesty International waren vrouwen vrijdag het doelwit van aanrandingen en pesterijen. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de politie heeft nagelaten de vrouwen en meisjes te beschermen toen ze werden aangevallen door tegenstanders van de zogeheten Occupy-beweging, aldus de Maleisische krant.

Occupy eist vrije verkiezingen van de hoogste politieke leider in de voormalige stadstaat, terwijl Peking invloed wil op de kandidaten voor die functie.

Bekijk beelden:

Vijf vragen over het protest in Hongkong